Workbee CNC-koneen kalibrointi - Päivitetty Firmware 3->

Koneen konfigurointitiedostot sisältävät mukana toimitettaville komponenteille (trapetsikierre, stepperit) suoraan oikeat arvot vakiona, mutta mitään hienosäätöä ei ole tehty, koska se vaatii kootun koneen.

Koneen maksimitarkkuus on luokkaa +/-0,01mm, joten odotukset kannattaa mitoittaa sen mukaan. Konetta voidaan kuitenkin kalibroida ja optimiolosuhteissa koneella saa tarkkaa jälkeä, kun ollaan varmistuttu oikeista säädöistä, kalibroinnista ja oikeista työstöparametreista, eli syöttönopeudet ja kierrosnopeudet ja terän tulee olla suhteutettuna materiaaliin ja koneen ominaisuuksiin.

Alla videossa kuvataan prosessi. Ideana on se, että koneelle kerrotaan tarkka mitta minkä kone liikkuu per askel.

Ennen kalibrointia on tärkeää tarkistaa välyksettömyydet joka kohdasta, sekä kelkkojen ja pöytien suoruus.
______________________________________________________
Workbee koneen kalibrointi - Firmware 3.0 ->

Piirrä ohjelmalla esimerkiksi neliön muotoinen tasku haluamillasi mitoilla, tee taskun testijyrsintä
esimerkiksi MDF-levylle ja tarkista valmiin jyrsityn kappaleen mitat.

Esimerkki: X=100mm x Y=100mm x Z=5mm työstetystä kappaleesta otetut todelliset mitat ovat
X=99,70mm, Y=100,30mm ja Z=4,57mm

Muokattava tiedosto löytyy koneen käyttöliittymän System välilehdeltä

Avaa config-axes-calibration.g -tiedosto. Siellä on alla oleva rivi:

; Configure Axes
M92 X400 Y400 Z400 ; Set steps per mm

Tästä näemme, että akseleiden moottorit liikkuvat 400 steppiä/mm.
Kalibrointi suoritetaan korvaamalla em. rivillä olevat steppien määrät uusilla, jotka saadaan
seuraavalla laskukaavalla:
Steppien määrä: kappaleesta otettu todellinen mitta x piirretty mitta
Tässä tapauksessa siis:

X 400 : 99,70 x 100 = 401,204
Y 400 : 100,30 x 100 = 398,804
Z 400 : 4,57 x 5 = 437,637

Korvaa näillä arvoilla tiedoston rivit ja  arvojen tulisi tässä tapauksessa näyttää tältä:

; Configure Axes
M92 X401,204 Y398,804 Z437,637 ; Set steps per mm
__________________________________________________________________
Tässä on ohje kalibrointiin (vanha versio):